En festival mot främlingsfientlighet och fördomar

postad i: Okategoriserade | 0

I helgen äger Allas festival rum i Ljungby. Det är en mångkulturell festival för att främja öppenhet och integration och motverka främlingsfientlighet och rasism.

 
Eftersom vi i festivalens ledning anser att föreningslivet spelar en viktig roll vad gäller integration har lokala föreningar bjudits in för att medverka med programpunkter under festivalen. De har också kunnat välja att ställa sig bakom festivalens budskap, utan att delta med en aktivitet.

 
En förening som har valt att göra det senare är Svenska muslimer i Ljungby.

 
Nyligen konfronterades ledningen för Allas festival med ett par kontroversiella uttalanden från föreningens ordförande Abdelhak Lahouaichri, apropå Mehmet Kaplans avgång. Lahouaichri säger bland annat att ”det är judarna som styr världen och Sverige”. Ett påstående som är tydligt konspirationsteoretiskt och antisemitiskt.

 
Under förmiddagen meddelade Lahouaichri att han avgår som ordförande för Svenska muslimer i Ljungby. Ledningen för Allas festival har därför valt att inte stryka föreningen från vår lista över lokala aktörer som stöttar festivalen.

 
Som en festival som arbetar mot främlingsfientlighet har vi emellertid nolltolerans mot rasism och anser därför att det är viktigt att tydligt ta avstånd från Lahouaichris uttalanden. Rasistiska fördomar har ingen plats i vår festival, eller i Ljungby.

 

 

Ledningen för Allas festival

 

allas_festival_header_v2

Leave a Reply