Rockbandet Vindstyrka 12 är tillbaka efter nazistiska hot

postad i: Okategoriserade | 0

v12

 

Lördagen den 23 april avslutas kvällen med ett livframträdande av Vindstyrka 12, klockan 21.00 bakom Märtas café. Bandet är Göteborgsmusikern Jon Lysters soloprojekt, som han startade för tre år sedan.

”Jag var less på att harva omkring i band som satsar halvhjärtat så jag ville göra något eget utan kompromisser vad gäller både text, musik och hur bandet skall drivas”, berättar han.

 

Poppig rockmusik om samhällsklimatet

Med handplockade musiker har Vindstyrka 12 gjort låtar som vissa har liknat vid Joakim Thåströms, andra vid Ulf Lundells eller Gyllene tiders.

”Jag har haft turen att få med mig folk som jag gillar rent socialt men också beundrar för deras musikaliska kompetens och egna sound. Musiken skulle jag beskriva som väldigt rak och ärlig. Det har blivit någon form av disco-pop-rock. Totalt okreddig, okonstlad och oskolad”, säger Lyster.

”Texterna handlar oftast om samhällsklimat och saker som händer runtomkring både dig och mig”, förklarar han.

”Ibland kan det vara känsliga ämnen man är inne och petar i och det uppskattas inte av alla.”

 

 

2014 släppte Vindstyrka 12 låten ”För det du vet att du älskar”. I den tillhörande musikvideon ses en rakad nynazist göra uppror mot de rasistiska idéer som han indoktrinerats med. Kort efter premiären började Lyster att få hem nazistiska mordhot.

”I början rann det av mig”, berättar han, ”vilket i sig inte är helt sunt för då har man blivit van, och rasism och nazism har blivit normaliserat”.

 

Hoten fortsätter

När hoten blev mer specifika, och började nämna platser och tider för var och när Lyster skulle skjutas, hängas eller få halsen avskuren började han ta dem på större allvar. Så även polisen.

”Det var först efter den femte anmälan som en större utredning sattes igång och jag fick beskydd under spelningar och rent privat”, berättar Lyster.

Trots det har han fortsatt att bli hotad.

”Jag har tappat räkningen på breven eftersom de fortsätter komma och det har de gjort i snart två år. Det är ett stort obehag att få in hoten i sitt hem såklart, som annars är en trygghetszon. Det knäcker en tillslut och du blir paranoid och tappar tron och gnistan för det du kämpar för och emot. Det sociala livet blev obefintligt under perioder dels för att man såklart själv inte känner sig trygg om man är ute, men också för att man kanske inte är den där roliga killen att hänga med längre.”

 

Vägrar låta sig tystas

Vi måste alla jobba mot rasism för att det inte ska normaliseras, menar Lyster.

”Det värsta som finns tror jag ändå är de människor som säger att man inte skall ta åt sig, att det är inget att bry sig om, ‘det är säkert bara snorungar’. Det är lätt att säga när man sitter på andra sidan av bordet och inte behöver stå ut med skiten, men det är också ett sätt att uttrycka att det är okej att människor sitter och skickar brev till dig för att du har en annan hudfärg och för det ska du dö.”

 
Vad ska man göra för att inte låta sig tystas?

”Polisanmäl alltid alla hot även om bemötandet kan vara som att tala med en vägg.”

”Dela med dig om vad du går igenom. Tror du på något, satsar på något, drömmer om något så är din övertygelse starkare och du är närmare målet än de ynkliga människor som måste hota dig för att stoppa dig, så försök att låta den tanken peppa dig.”

 

Nytt album

I vår släpps Vindstyrka 12:s nya album, ”31 och bitter”.

”Det tog mig ett år att få ihop”, berättar Lyster.

”Dels på grund av att jag började tvivla på om det verkligen är och var värt att fortsätta. Jag hann fylla 31 och satt hemma och försökte skriva, men det var stopp. Jag kände väl mest bara en extrem bitterhet över hur allt är. Jag börjar inte känna mig gammal, men det känns som att jag sitter och beskådar en främmande planet med människor som slutat bry sig. En äldre dam trillar med rullatorn och 15 personer står med sina mobiler och hörlurar och skiter i vilket. Världen står i brand, vuxna och barn flyr från krig, kroppar flyter i land och på tv står någon hjärntvättad Sverigedemokrat och skriker om att Sverige håller på att gå under på grund av flyktingar och invandrare. I posten kommer ytterligare ett hotbrev, i skvallerpressen kan man läsa om de hetaste tipsen för att maxa sin inkomst och fynda den billigaste solsemestern och i public service är det hysteri kring mello.”

”Jag fick ur mig något tillslut och för det är jag jäkligt nöjd och stolt”, tillägger han.

”Jag kom i kontakt med producenten som mixat och producerat band som Kent, The Ark, Uggla och Hellström och han tog sig an att mixa plattan och nu känns det äntligen som Vindstyrka 12 har hittat sitt sound. Så det är jag oerhört glad över, även om jag är 31 och bitter”, skämtar Lyster.

 

Uppträder på Allas festival

Under Allas festival uppträder Vindstyrka 12 med låtar från den nya skivan, såväl som med äldre material.

”Det kommer bli en speciell spelning som jag ser enormt mycket fram emot eftersom vi kommer köra väldigt avskalat med gitarr, klaviatur och sång. Vi lämnar för den delen inte energin hemma i Göteborg utan tvärtom så bjuder vi in till en väldigt intim spelning där det ges tid för reflektion och eftertanke kring vad texterna handlar om.”

 
Varför vill du medverka under Allas festival?

”Det är en viktig festival som verkar för mångfald och belyser kampen mot rasism så det är för mig en stor ära att få medverka. Det är viktigt och det glädjer mig att Ljungby arrangerar en sådan festival. Fler städer borde göra detsamma. Ämnet inte kan belysas nog.”

Leave a Reply